Mijn naam is Niels Lam (173). Ik ben getrouwd met Cas en wij wonen in een dorp nabij Oosterbeek. Oosterbeek is tevens de stad waar ik ben geboren. Echter ben ik daar niet opgegroeid. Dat was in Emmeloord. 

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in de mens. Het systeem van de mens. Middels diverse studies heb ik kennis vergaard over de mens, de psyché van de mens. Als psychologisch medewerker bij Defensie heb ik ervaring opgedaan en geleerd om te werken met mensen met uiteenlopende achtergronden. En in mijn werk als jobcoach voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt kwam ik in aanraking met een deel van onze samenleving waar het leven niet vanzelfsprekend is. Ik heb gezien dat er ook mensen zijn waar de eerste prioriteit overleven is in plaats van je leukste leven te leven.

Zelf heb ik ook de nodige hobbels moeten nemen. Als geadopteerde, homoseksuele, zwarte jongen, was het best pittig om op te groeien in een dorp met een overwegend witte populatie. Ik kreeg te maken met discriminatie en racisme. Dit werd niet echt minder toen ik ging studeren. En zelfs in een stad als Amsterdam, waar ik later kwam te wonen, ondervond ik de keerzijde van “anders” zijn dan de norm.

Vandaag de dag heb ik mij een weg gevonden in een land waar discriminatie en racisme helaas nog steeds onderdeel is van de samenleving. Er worden nog wekelijks homoseksuelen jongens/mannen lastiggevallen. En de acceptatie van transgenders in Nederland is ver te zoeken. Dat geldt ook voor mensen uit landen Afrika en Azië. Zij hebben nog steeds te maken met etnisch profileren en/of discriminatie op de arbeidsmarkt. Ik probeer met mijn kennis en ervaring mensen in hun kracht te zetten. En hen te laten ervaren welke (innerlijke) hulpbronnen zij zelf tot hun beschikking hebben en kunnen inzetten om uit te groeien tot een sterk persoon en zo een liefdevol leven te leven. Ik noem dat zelfverwezenlijking.

Een mens moet zich niet afvragen wat de zin van het leven is, maar onder ogen zien dat hem die vraag wordt gesteld door het leven zelf. Daarop kan hij alleen antwoorden door verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen leven. De zin van ons bestaan moet van binnenuit komen.

Viktor E. Frankl, De zin van het bestaan ~