Hoe verliep jouw coming-out?

Ik heb mijn coming-out gedaan toen ik 22 jaar was. Min of meer gedwongen door een vriend van mij. Tijdens een vakantie, op de heenreis, ‘eiste’ hij min of meer dat ik hem datgene zou gaan vertellen wat hij al wist, en waarvan ik al wist dat hij het wist (snappen jullie het nog?)! Hij vond dat het onze vriendschap ten goede zou komen. En ergens had hij gelijk, vond ik toen. Later dacht ik echter van niet. Ik bedoel, waarom zou ik hem moeten vertellen dat ik op jongens viel en dat dit goed zou zijn voor onze vriendschap?! Hij heeft het mij ook nooit gevraagd; terwijl hij het al die tijd wel dacht. En hij heeft mij ook nooit verteld dat hij op meisjes valt, ten behoeve van onze vriendschap. 

Hoge woord

Enfin, gedurende onze vakantie kwam het ‘hoge woord’ eruit. Ik voelde mij wel opgelucht. Ergens werkte het toch wel bevrijdend, ook al voelde het dubbel. Want het leek wel alsof ik iets van mezelf had weggeven. En nu had ik dat niet meer. Het leek wel alsof ik een jas had uitgedaan. Die vriend vond wel dat ik het mijn ouders moest vertellen. In zijn ogen behoorden zij het als eerste te weten. 

Bibliotheek

Na die vakantie heb ik dat ook gedaan. Mijn ouders reageerden positief. Zij wilden heel lief naar de bibliotheek gaan om boeken over homoseksualiteit te gaan lezen. Ik heb ze dit, op een vriendelijke manier, verzocht niet te doen. Als ze vragen hadden over mij, over wie ik ben en hoe ik mijn seksuele geaardheid beleefde, konden ze mij dat gewoon vragen. Ik kan mij niet meer voor de geest halen wij er thuis vervolgens veel over hebben gesproken. Persoonlijk heb ik het altijd wel raar gevonden om mijn ouders te moeten vertellen dat ik homo ben. Ik bedoel, mijn zus heeft ook geen coming-out gedaan waarbij zij vertelde dat zij heteroseksueel is. 

Iedere coming-out is anders. En niet voor iedereen is het mogelijk omdat te doen. Er zijn gezinnen, en systemen, waarin het niet oké is om LHBTI’er te zijn. Waar het niet veilig is om voor je seksuele geaardheid uit te komen. En dat vind ik triest en ook zorgelijk. Het blokkeert namelijk jouw levenskracht, jouw identiteit.

Ik ben nieuwsgierig hoe het jou is vergaan toen jij jouw coming-out had. Hoe jouw omgeving daarop reageerde. En vooral wat het jou heeft gebracht. Ik zou het leuk vinden als je dat in de comments wilt laten weten. En als je het prettiger vindt om mij een privé bericht te sturen mag dat ook. Voel je vrij. Niks hoeft. 

‘Samen staan we sterk’