Dat doe je toch niet?

Je denkt er wellicht niet direct aan, het contact verbreken met je ouders. En toch komt het vaker voor dan je zou denken. Er zit een taboe op. Wat ook al verloopt de relatie nog zo slecht, het contact stopzetten behoor je niet te doen. Zijn jouw (adoptie-) ouders niet diegene die jou het leven hebben gegeven en/of heb opgevoed? Men zegt zelfs dat je jouw ouders dient te eren, en dat je dankbaar dient te zijn dat zij jou het leven geven / bieden wat jij nu leeft. En wat nou als dat leven van jou gebukt gaat onder een destructieve relatie met je ouders? Blijf jij loyaal? Houd jij de relatie in staand ten koste van jouw eigen geluk, welzijn en gezondheid?

Steun missen

Uit Australisch onderzoek is gebleken dat de meeste volwassen die het contact met hun ouders verbreken dit doen omdat ze rust en ruimte nodig hebben. Rust en ruimte om te helen van de moeilijke relatie die zij altijd met hun ouders hebben gehad. Het is echter ook gebleken dat hoe langer er geen contact meer is met hun ouders, deze mensen ook rouw en verlies gingen ervaren. “Dat verlies gaat nooit echt over”. De ondervraagden gaven aan hun familie te missen. De steun die hun ouders hun ‘kunnen bieden, zowel praktisch, emotioneel als financieel. ‘

Invloed op andere levensgebieden

Het niet meer hebben van contact met je ouders heeft ook invloed op jouw andere levensgebieden. Zo kan de jouw relatie met je partner onder druk komen te staan. En ook andere familieleden, vrienden en collega’s.

Herstellen

Sinds een aantal maanden heb ik geen contact meer met mijn adoptievader. Deze beslissing is niet makkelijk geweest om te maken, echter wel noodzakelijk. En ik gebruik deze periode om te herstellen van deze relatie, en door te groeien. Het zal wellicht niet altijd makkelijk zijn, en dat is dan maar zo. 

Ouders

Ik heb het in dit stuk over ouders, het kan ook alleen een vader of moeder betreffen. En het zou ook kunnen dat jij dingen herkent terwijl jij bent opgegroeid bij adoptie-, pleeg- of stiefouders, of andere mensen. Weet in ieder geval dat je er niet alleen in staat. Zoek ondersteuning indien nodig.