Ieder mens heeft in zijn leven weleens te maken met tegenslagen. Zowel individueel als in een groep. Dat geldt ook voor gezinnen. Vroeger wilde ik als klein kind met enig regelmaat ergens anders wonen. Simpelweg omdat ik dacht dat het bij mijn vriendjes en vriendinnetjes beter was dan thuis bij mij. Mijn ouders zeiden dan dat ik maar mijn koffertje moest pakken. Ze wisten dat ik dat toch nooit deed. Mijn moeder zei dat het gras bij een ander altijd groener lijkt en dat ieder huisje zijn kruisje heeft. Ik wist toen nog niet wat ze daarmee bedoelde. Op latere leeftijd begreep ik dat ik het thuis toch wel getroffen had.

Chinese bamboe

Hoe is dat voor jou en jouw gezinssituatie? Gaat alles in een flow of kan er wat worden verbeterd? Valt het nog wel mee of verkeerd jullie gezin in een crisis. Wat er ook speelt, ik wil je aanraden om bij alles wat je doet om je gezinssituatie te verbeteren het wonder van de Chinese bamboe in je achterhoofd te houden. Als het zaad van deze verbazingwekkende boom is geplant, zie je vier jaar lang niets, absoluut niets gebeuren, behalve dat er een klein scheutje uit een bolletje komt. Tijdens die vier jaar vindt alle groei om de grond plaats; er verspreidt zich een omvangrijke, draderige wortelstructuur breed en diep de aarde in. In het vijfde jaar kan de Chinese bamboe echter wel 25 meter hoog worden. 

Veel dingen in het leven zijn te vergelijken met de Chinese bamboe. Je werkt had, je investeert tijd en energie en je doet alles wat in je vermogen ligt om groei te bevorderen, terwijl je daar soms weken, maanden of zelfs jarenlang niets van terugziet. Maar als je geduld hebt en blijft doorwerken en koesteren, zal dat vijfde jaar uiteindelijk komen en zul je versteld staan van de groei en de veranderingen die je plaatst ziet vinden. Jouw gezinssituatie zal verbeteren.

Geduld

Geduld is vertrouwen in actie. Het is een emotionele overgave. Het is de bereidheid om van binnen te lijden, zodat anderen kunnen groeien. Het leidt tot liefde. Het creëert begrip. Als we ons bewust worden van ons lijden uit liefde, leren we van alles over onszelf en onze eigen zwakheden en motieven. Dus, om met Winston Churchill te spreken, ‘we mogen nooit, nooit, maar dan ook NOOIT opgeven! 

Coaching

Met coaching is het mogelijk om die stappen te zetten naar emotionele overgave. Het helpt daarbij om dat gefaseerd te doen. Een van de methodieken die je kan toepassen is ‘Het ABC van ontstressen’ van Live The Connection. Deze methode werkt snel en is effectief. Binnen vijf minuten zou je die emotionele overgave al kunnen laten resoneren in jouw systeem waardoor jij, en anderen met jou, kunnen groeien. Hierdoor creëer je liefde voor iedereen.