Proberen om een bredere kijk op het leven te krijgen kan een nog grotere uitdaging zijn dan proberen je in een ander te verplaatsen. Het betekent namelijk dat je verder gaat dan het leven te zien vanuit het gezichtspunt van een ander. Ubuntu leert ons dat we actief naar de wereld moeten kijken vanuit elk perspectief, vanuit elke invalshoek. Als we dit doen, kunnen we zoveel mogelijk begrip krijgen voor een situatie.

Uitdaging

Ik vind dit persoonlijk best een uitdaging. Vooral als het thema’s betreft die mij persoonlijk raken zoals adoptie en homoseksualiteit. Zo heb ik mij in de afgelopen weken best vaak geïrriteerd aan mensen die er een andere kijk op na houden als het gaat om adoptie. Hoe kan ik begrip voor iemand hebben die mij, de geadopteerde, vergelijkt met een beest. Een jong dier, dat prima door een andere ‘moeder’ kan worden opgevoed als de zijne wegvalt omdat dit, in de natuur, bij dieren de normaalste zaak van de wereld zou zijn. In hoeverre lukt het mij om begrip te hebben voor jongeren, die een man neersteken in een park omdat hij homoseksueel is. Ik vind dat best een uitdaging die ik wel aan wil gaan. Omdat ik van mening ben dat Ubuntu van mij een beter mens gaat maken.

Astronaut

Stel je eens voor dat je een astronaut bent. Je hebt eindelijk je bestemming in de ruimte bereikt en op een rustig moment heb je even de tijd om door het raam van de cockpit op de aarde neer te kijken. Het zal geen verrassing zijn dat door het zien van onze fragiele atmosfeer, die als een blauwe knikker in een lege ruimte hangt, je leven voorgoed kan veranderen. De grenzen van landen, oorlogen, conflicten en milieuproblemen vervagen allemaal en worden onbetekenend, omdat jij voor de eerste keer onze planeet in z’n geheel ziet. De aarde is onvoorstelbaar klein en alleen.

Kijk naar het overzicht

Net als de astronaut kunnen wij als ‘aardbewoners’ ook besluiten om naar het overzicht te kijken, het grotere geheel van elke situatie. Ik denk dat de enige keer dat wij een perspectief niet kunnen veranderen, is als wij weigeren om het te proberen. Of als we onredelijk gehecht zijn aan een bepaalde uitkomst. Als we het bredere perspectief zien, zijn we in staat om aandacht te besteden aan de verschillende versies van het verhaal die wij, en anderen, hebben. Als je vastbesloten bent om alleen maar één kant van het verhaal te zien, en daar resoluut aan vasthoudt, is de kans klein dat je die subtiele verschuiving kunt maken die noodzakelijk is om vooruitgang te boeken. Je bereikt dan niet wat je wilt. En je bent ook niet in staat om enige compassie te voelen voor de ander, die denkt dat zijn kant van het verhaal waar is.

‘Als je het eind wilt weten, kijk dan naar het begin.’