De term Queer Coaching wordt gebruikt voor het coachend begeleiden van mensen die problemen ervaren rond hun genderidentiteit en/of seksuele geaardheid (LHBTI+). Mensen die hun seksuele voorkeur liever niet in een hokje plaatsen gebruiken graag de term Queer. Iemand die Queer is wil zich dus liever niet identificeren als lesbisch, homo, hetero, biseksueel etc. 

Hulpvragen

Ik kom in mijn praktijk mensen tegen die problemen ervaren met hun seksualiteit. “Ben ik nu homoseksueel omdat ik heb gezoend met een jongen op school?”, is een vraag een coachee van mij aan mij voorlegde. En weer een andere coachee van mij had vragen over haar beleving rondom haar gender. Ik kwam erachter dat er best veel mensen zijn die niet weten wat gender betekent, laats staan die van henzelf. En wat betekent genderexpressie nu precies? Als je dat niet goed weet, kan dat voor vragen zorgen waar jezelf geen antwoord op hebt. Een veel voorkomende hulpvraag waar ik menig coachee bij ondersteun heeft te maken met genderdysforie: iemand die zich niet prettig voelt bij het eigen biologisch geslacht. Genderdysforie kan al ontstaan als een kind tussen de anderhalf en twee jaar oud is. Dit gaat meestal over als iemand in de puberteit terechtkomt. Een kleine groep houdt de weerzin tegen het biologische geslacht. Iemand die transgender is heeft een zware vorm van genderdysforie. 

Samengevat ondersteun ik in mijn praktijk mensen met vragen rondom seksuele diversiteit en gender identiteit.

Problemen

Andere problemen waar mijn coachees mee worstelen gaan over verwarring, experimenteren, coming out, discrimineren, ouders, religie, sociaal/maatschappelijk en toekomst. Ik ondersteun ze hierbij, en probeer hun zelfhelend, of zelf herstellend vermogen te activeren zodat zij weerbaarder worden, en weer zin aan hun leven kunnen geven.