
‘Mannen gaan eerder vreemd dan vrouwen’, ‘eenmaal een vreemdganger, altijd een vreemdganger’, ‘zij is niet te vertrouwen’, of ‘homo’s gaan eerder vreemd dan lesbiennes’.
Komen deze uitspraken je bekend voor? Het zijn oordelen over mensen die vreemdgaan. Er wordt vaak gedacht dat mensen die vreemdgaan narcisten zijn, egocentrische en vreselijke mensen. Maar mensen die vreemdgaan, zijn mensen zoals jij en ik. Mensen die behoefte hebben aan compassie, aandacht, erkenning, spanning, verleiding, liefde, intimiteit, een emotionele verbinding of iets anders waardoor ze zich blootstellen aan de verleiding van het vreemdgaan. Het zegt lang niet altijd iets over wat voor mens je bent, maar veel meer over de omstandigheden die er zijn. Het is niet zwart of wit, maar een ontzettend groot grijs gebied waarin mensen vreemdgaan.
Er zijn partners die onveilig gehecht zij en vanuit die hechting niet goed in staat zijn om een liefdevolle relatie aan te gaan. Partners die voortdurend in situaties verkeren waarin ze destructief gedrag vertonen, zodat dat ze dit bewust doen. En ja, er zijn ook partners die telkens weer vreemdgaan en die hun partner voortdurend bewust kwetsen. Er zijn inderdaad wel vreemdgangers die egocentrisch en narcistisch zijn, maar het gros is zoals jij en ik. En voor de meesten van hen geldt dat ze jarenlang trouw zijn geweest en nooit gedacht hadden dat ze vreemd zouden gaan, totdat ze zich in die situatie bevinden.
Toen het mij overkwam voelde het alsof mijn wereld onder mijn voeten werd weggevaagd. Ik leek de grip op mijn leven te verliezen en voelde mij heel erg alleen. In mijn directe omgeving werd er niet of nauwelijks op gereageerd. Een goede vriend van mij zei zelfs dat hij het niet verstandig van mij zou vinden als ik de relatie met mijn man zou verbreken omdat die seks had gehad met andere mannen. Hij (die vriend) zou dat namelijk zelf niet doen als zijn partner vreemd zou gaan. Maar ja, het was hem niet overkomen maar mij. Ik zat opdat moment met die situatie en de bijkomende emoties en gedachten.
Wat is vreemdgaan eigenlijk?
Dat is voor iedereen verschillend. Waar het in de kern op neer komt is dat de afgesproken ‘regels’ binnen de relatie zijn overschreden. Deze regels hebben te maken met het aangaan van intieme contacten met anderen. Daarin kan onderscheid worden gemaakt tussen vreemdgaan wanneer er fysiek contact met een ander is geweest. Alsmede wanneer je partner een emotionele relatie met iemand anders aangaat. En ook kan een intiem contact voor de een weer iets anders betekenen als voor de ander. Hoe zit dat bij jou/jullie? Beschouw jij een intieme zoen of seksuele handeling als iets intiems? Of zie jij het aangaan van een emotionele band met iemand als iets intiems?
Uit de gesprekken die ik met vrienden en cliënten heb gevoerd wordt er onderscheid gemaakt tussen de verschillende manieren van vreemdgaan. Zo kwam een vriendin van mij erachter dat haar partner een langdurige affaire bleek te hebben. Dit was voor haar vreselijk. Terwijl een vriend van mij helemaal over de rooien was omdat zijn man één keer seks had gehad met iemand anders. En ook voor mij gold dat wat mij was overkomen klaarblijkelijk door een goede vriend van mij als niet zo erg werd gezien.
Grenzen
Geef je grenzen aan. Maak voor jezelf in ieder geval duidelijk wat jouw grenzen daarin zijn. En bespreek dit met je partner. Maak daar afspraken over. Want als het moment daar is, dat hij/zij vreemd is gegaan, is het vaak lastig schakelen.
De kans bestaat dat jij even niet helder kan nadenken. Gun het jezelf om je emoties er te laten zijn. En ook de bijkomende gedachten. Dit geldt overigens ook voor je partner. Hij/zij is vaak ook geëmotioneerd en weet even niet wat te doen. En als de eerste storm is gaan liggen is het verstandig om met elkaar in gesprek te gaan.
Neem pas serieuze beslissingen over jullie relatie als jullie beide helder kunnen nadenken over wat er is gebeurd. Je partner verlaten lijkt een makkelijke beslissing maar de daadwerkelijke stap zetten valt in de praktijk vaak vies tegen. En hoeft ook niet altijd de juiste oplossing te zijn. Desnoods roepen jullie de hulp in van een coach. Deze is emotioneel niet betrokken bij jullie relatie en dat kan helpen om jullie op een behulpzame manier naar de situatie te laten kijken. Mijn man en ik hebben dat wel gedaan en dat heeft onszelf, en daarmee ook onze relatie, veel goeds gedaan.
Dat hij/zij iets heeft gedaan waar hij/zij spijt van heeft, betekent niet dat hij/zij een slecht persoon is!
Geef een reactie