Vandaag is de Pride 2020 van start gegaan. Dit jaar anders dan anders. Geen Canal Parade of druk bezochte feesten. De hoofdstad zal niet worden overspoelt met honderdduizenden mensen die de Pride komen bezoeken. Nee, dit jaar is het anders. Eén van die dingen is de oproep om de Regenboogvlag uit te hangen. Omdat de LHBTI-gemeenschap de verbale en fysieke aanvallen op zijn leden zat is. 

Ik ben wie ik ben!

Wij hebben sinds dit jaar ook een Regenboogvlag. En vol trots hebben wij deze vandaag opgehangen. Mijn man en ik zijn trots op wie we zijn. En dat wij in vrijheid in ons dorp kunnen en mogen leven. Heel even heb ik nog gedacht of dit niet te schokkend zou zijn voor onze dorpsgenoten. En dat men ons vanaf nu anders gaat benaderen. Vrij snel besefte ik mij dat dit een oud patroon van mij is. Razendsnel maakte ik contact met mijn systeem van oorsprong, waardoor ik me weer krachtig en zelfverzekerd voelde. Ik ben wie ik ben. En zij die er een probleem mee hebben, hebben werk te doen!

LHBTI-rechten

Er is in Nederland nog veel werk te verzetten. Wij staan niet meer in de top 10 van Europese landen waar de rechten van LHBTI-personen goed is geregeld. Gelukkig zijn de LHBTI-rechten sinds kort in onze Grondwet verankerd. Toch vind ik het bijzonder dat dit moet worden vastgelegd; wij zijn toch allemaal hetzelfde zijn. 

Ik ken mensen die vinden dit grote onzin. “Waarom willen jullie apart behandeld worden als jullie voor gelijkheid gaan?”, krijg ik te horen. Dan stel ik hen de vraag waarom het nodig is om LHBTI-ers verbaal en fysiek aan te vallen, juist omdat we anders zijn! Wat is de reden dat transgenders moeilijk aan een baan kunnen komen? Waarom er jaarlijks nog meer jonge LHBTI-ers zelfmoord plegen dan hun leeftijdgenoten? Wat maakt dat veel ouderen in verzorgingshuizen weer terug de kast in gaan doordat ze worden gepest door hun medebewoners. Veel mensen in mijn omgeving zijn zich daar niet van bewust. En daarom strijd ik, en velen met mij, nog harder voor inclusiviteit en gelijkheid! 

‘Stokken die samengebonden zijn in een bundel, zijn onbreekbaar.’