Een dag waarbij vele van ons onze vaders extra in het zonnetje zetten. Een dag waarbij de commercie weer hoogtij viert. Kaartjes, geurtjes, gereedschap, een bos bloemen, alles om de economie vandaag te spekken. Maar voor mij is er ook nog een andere kant aan vaderdag. 

Ik voel mij gezegend met een (adoptie-)vader die over een paar weken 85 jaar mag worden. In ons gezin hebben wij Vaderdag jaren geleden al afgeschaft. Juist omdat de magie (ontbijt op bed en zelfgemaakte tekeningen) ervan af was toen mijn zus en ik niet meer thuis woonden. In de jaren erna heb ik mijn (adoptie-)vader op Vaderdag nog wel een kaartje gestuurd en verblijdt met een bezoek of cadeau. Hij vindt dat stiekem toch wel leuk. Dat zei hij gisteren zelfs nog door de telefoon Dus ja, Vaderdag zit toch in ons systeem. Het is een patroon.

Echter realiseer ik mij de laatste tijd steeds meer dat ik nog een vader heb. De man uit wie ik qua vlees en bloed ben ontstaan. De man waarvan er in mijn DNA veel zit opgeslagen. En daarmee ook in mijn karakter. En deze vader ken ik niet. Heb ik nog nooit ontmoet. En die kans is ook heel klein. Echter mijn systeem wil er steeds meer mee. Ik wil er bewust steeds meer mee. Dat is ook waarom ik mij de laatste tijd veel bezighoud met Afrika. Het land van mijn vader. Ik ben mij steeds meer bewust van mijn huidskleur. Mijn Afrikaanse roots. 

Voor veel geadopteerden is dit een herkenbaar gegeven. Zij weten niet wie hun vader is. Sommigen van hun hebben misschien nog wel herinneringen aan hun vader. En kunnen daar troost uit halen. Echter voor velen is dat er niet. En ja, we hebben dan een (adoptie-)vader waar we van houden en die wij op zo’n dag als vandaag extra eren. Toch strookt dat niet met de realiteit. En dat is dat wij als geadopteerden uit een systeem komen van een vader en moeder van oorsprong. In de volksmond “biologische” ouders genoemd. Ik spreek graag van ouders, een vader en moeder van oorsprong, want dat is zoals het systemisch is. 

Dus vandaag denk ik extra aan mijn vader (van oorsprong) Een man die mij heeft gemaakt en waarvan ik veel heb meegekregen (onbewust). Een man die ik graag zou willen kennen zodat ik mezelf completer kan gaan voelen. 

Ik ben vandaag ook bij die geadopteerden die hun vader moeten missen. Weet dat jij, net als ik, hier niet alleen in staat. Zoek extra steun bij andere geadopteerden op een dag als deze. Je hoeft het niet alleen te doen!